Jdi na obsah Jdi na menu
 


levá či pravá?

Dnes odhalíme pravdu o levácích!! Proč mají jednovaječná dvojčata odlišnou ruku kterou píšou?! Jak je to možné?! To vše a ještě víc najdete v tomto článku!

Člověk je tvor, u kterého převládá dominance pravé horní končetiny. Předpokládá se tedy, že 80-95% využívá pravou ruku jako dominantní. Leváctví v minoritním zastoupení v populaci přetrvává. Archeologické artefakty naznačují, že již v dobách člověka neandrtálského se vyskytuje sklon k preferenci pravé horní končetiny. U ostatních živočichů, třeba lidoopů, také nalezneme preferenci pravé nebo levé končetiny, ale jde pouze o individuální vlastnost jedince, ale ne celé populace. Z biologického pohledu se předpokládá, že sklon k pravorukosti souvisí se schopností řeči a jazyka.Dominance končetin u člověka se na počátku 20. století začala více zkoumat. Dominanci končetin ovlivňuje spousta dalších souvislostí ¨např. vlivy prostředí, hladiny hormonů během těhotenství, stres a poporodní komplikace, preference dominance končetiny rodiči, kulturní vlivy....

A jak je to s těmi jednovaječnými dvojčaty?Původní vědecké teorie si myslely, že u monozygotických dvojčat bude preference dominantní strany totožná a to nejen z důvodu shodné genetické výbavy, ale i s totožnými vnějšími faktory, které mohou preferenci ruky ovlivnit. U jednovaječných dvojčat se setkat i s tzv. zrcadlovými dvojčaty. U těchto dvojčat jsou např. mateřská znaménka umístěna zrcadlově a také se právě objevuje i odlišná preference dominantní končetiny.Zrcadlová dvojčata vznikají v souvislosti s načasováním rozpadu oplozeného vajíčka. V případě, že dojde k rozpadu oplodněného vajíčka později než je obvyklé= embrya sdílejí oba zárodečné obaly. Vznik zrcadlových dvojčat je spojen právě s pozdním rozdělením zárodku, ale je jich jen malé procento všech jednovaječných dvojčat. 

neznámá slova:

minoritní- malý podíl, menšina

artefakty- termín označující proces

monozygotní- úplně identická dvojčata

signifikantní- významný

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář